Vraag het aan
Image default
Beauty en verzorging

Wat houd een schoonheidsspecialist opleiding in?

Hou jij van de beautywereld en wil jij graag een schoonheidsspecialiste worden? Dan is de schoonheidsspecialist opleiding Hasselt iets voor jou! Door een schoonheidsspecialist opleiding te volgen ben je elke dag bezig met uiterlijke verzorging.  Wat houdt deze opleiding precies in? Dat lees je hier!

Wat doet een schoonheidsspecialiste? 

Iemand die goed en verzorgd uitziet, voelt zich vanbinnen ook vaak goed. Als schoonheidsspecialist kun jij daarvoor zorgen. Als schoonheidsspecialist ben jij iedere dag bezig met het verzorgen en verbeteren van gezichten en lichamen van andere mensen. Dit kan een ontspannende behandeling zijn, maar ook een cosmetische. Je adviseert klanten over lichaamshouding, leefwijze, voeding en uiterlijke verzorging. Als schoonheidsspecialist hou jij je aan de wensen van de klant en kun je de huid verzorgen, masseren, make-up aanbrengen, huidproblemen behandelen, cosmetische producten bespreken, lichaamshaar verwijderen, wimpers verven etc. Je maakt afspraken, ontvangt klanten en voert een gezichtsbehandeling,  een lichaamsbehandeling, handbehandeling, nagelbehandeling of een voetbehandeling uit. 

Hoe wordt je een schoonheidsspecialist? 

Om een schoonheidsspecialist te worden moet je een opleiding volgen. Er zijn diverse opleiding en cursussen beschikbaar. Dit kan online zijn, maar ook op locatie. Gedurende de opleiding is er veel aandacht voor theorie, maar ben je ook vaak bezig in de praktijk. 

De opleiding

Je leert over verschillende soorten huidtypes, welke producten en methoden het beste bij deze diverse huidtypen past om te behandelen en te verzorgen. Daarnaast leer je om een behandelplan op te stellen, veel over hygiëne, huidproblemen, huidverzorgingsproducten en lichaamsbehandelingen. Je leert gezichtsbehandelingen en lichaamsbehandelingen uit te voeren en cosmetische hand-, nagel-, en voetverzorging.  Als schoonheidsspecialiste heb jij een klantvriendelijke instelling, ben je representatief en kun je goed met mensen omgaan. Het is een sociale opleiding dus je beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden.  Na het afronden van een opleiding gaan velen zelfstandig aan de slag met een praktijk. Je kunt er ook voor kiezen om als werknemer bij een ander praktijk aan de slag te gaan zoals een beautysalon, beauty center, drogisterij, parfumerie of sauna. 

Competenties en vaardigheden schoonheidsspecialist

Voor elk beroep heb je bepaalde vaardigheden en kennis nodig. Ook voor een schoonheidsspecialist zijn er vereisten. Een schoonheidsspecialist heeft de volgende competenties nodig: accuratesse, analytisch, klantgerichtheid, luisteren, motiveren, oordeelsvorming en uitdrukkingsvaardigheid. Welke vaardigheden heb je allemaal nodig? Methodisch werken, analytisch vermogen, aandacht voor details, punctueel, kritisch denken, inlevingsvermogen, afwegen, klantvriendelijkheid, begripvol, dienstverlenend, luisteren, geduld, vragen stellen, stimuleren, overtuigingskracht, positiviteit, effectief communiceren, aanpassingsvermogen en taalkennis. Daarnaast beschikt een schoonheidsspecialist over de volgende eigenschappen: empatisch, behulpzaam, vriendelijk, idealistisch, gedisciplineerd en punctueel. Laat je niet overweldigen door deze waslijst. Jij bent zeker geschikt als schoonheidsspecialist, probeer je gewoon goed te ontwikkelen!

Past deze opleiding bij jou? 

Om ervoor te zorgen dat je geen verkeerde keuzes maakt is het van belang om goed na te denken over de opleiding die je gaat volgen. Past deze opleiding bij jou? Vind je het werk daadwerkelijk leuk? Zie jij jezelf het werk voor een lange periode (jaren) doen? Heb je voldoende informatie verzamelt om een keuze te maken? Heb jij met je ouders, familie, vrienden en kennissen gepraat overlegd over je interesses? Als je twijfelt of deze opleiding bij jou past, doe dan een studiekeuzecheck en kom erachter welke opleiding het beste bij je past!