Vraag het aan
Image default
Zakelijk

Verzeker meer dan alleen je huis

Huur jij een huis of appartement en weet je niet goed wat er verplicht is om als huurder een verzekeringen af te sluiten? Dan vertellen wij jou hier daarover meer.  Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat sinds 2019 een huurder brandverzekering verplicht is voor huurders in Vlaanderen. Maar ook in Wallonië is het verplicht om als huurder een brandverzekering af te sluiten als huurder.  Wat moet je allemaal weten? Lees hier verder!

Is een inboedelverzekering voor een huurder verplicht?

Bij de aanschaf van een auto sluit men bijna automatisch een autoverzekering af, maar bij het huren van een huis wordt het afsluiten van een verzekering nog wel eens vergeten. Deze verzekeringen zijn misschien nog wel belangrijker, aangezien kosten aan een appartement door bijvoorbeeld een hevige regen of storm snel kunnen oplopen.  Is een inboedelverzekering afsluiten verplicht voor een huurder? Hoewel een inboedelverzekering niet verplicht is, is dit wel een verstandige verzekering om af te sluiten. Zeker als je veel kostbare spullen bezit of spullen met veel emotionele waarde in huis hebt. Hoewel sommige mensen ervan uitgaan dat je brandverzekering bij schade aan je bezittingen bij brand betaald worden, is dit niet altijd het geval. Na een lekkage of brand is het je inboedelverzekering die ervoor zorgt dat je kosten gedekt zijn om de beschadigde spullen opnieuw aan te kunnen schaffen. 

En hoe zit dat dan bij diefstal?

De keuze om je tegen diefstal te verzekeren is geheel aan de huurder zelf. En aangezien een diefstalverzekering vaak maar een klein maandelijks bedrag is, is dit geen overbodige uitgave. Vaak zijn er wel een aantal voorzorgsmaatregelen waar de verzekeraar om vraagt. Zoals bijvoorbeeld een bepaald type slot. 

Wat zijn de belangrijkste punten in de polis?

Er zijn enkele standaard dekkingen die verplicht in je brandverzekeringspolis moeten staan. Deze worden ook wel woonverzekeringen genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een kortsluiting die een brand veroorzaakt, de roetschade die achter blijft, of schade die is aangericht om de brand te doven. Een brand kan in enkele minuten je huis zo goed als verwoesten. Daarnaast wordt een huis bouwen elk jaar duurder, omdat regels rond isolatie etc strenger worden. Het is dus niet omdat je 10 jaar geleden je huis kon bouwen, dat je vandaag de dag de herstellingskosten kan voorschieten. Ook waterschade moet vermeld staan in de verzekering. Lekkages zijn de meest voorkomende vorm van waterschade. Het herstel van lekkages is bij de meeste verzekeringen helaas niet gedekt. Naast het verzekeren van je eigen appartement, moet je ook verzekerd zijn tegenover derden, oftewel een huurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Mocht er bijvoorbeeld een brand in jouw appartement uitbreken waardoor de buren ook last van schade hebben dan zal jouw verzekering de schade betalen. Bovendien is de verhuurder er zo verzekerd van dat zijn appartement in goede staat blijft! 

Brandverzekeringen vergelijken

Voordat je een brandverzekering afsluit is het verstandig om eerst verschillende verzekeringen te vergelijken. Er kan namelijk een groot verschil in de prijs zitten. En daarnaast geeft niet elke verzekering dezelfde dekkingen. Door eerst verzekeringen bij verschillende aanbieders te vergelijken krijg je een beter inzicht in wat er allemaal in de brandverzekering is opgenomen en waar je voor betaalt. En ook je brandverzekering regel je natuurlijk eenvoudig en snel online!