Vraag het aan
Image default
Verbouwen

3 tips bij wateroverlast

Wateroverlast kan heel vervelend zijn, zeker in periodes dat het veel regent. Er zijn verschillende manieren hoe je het beste met wateroverlast om kan gaan. Als eerste kun je een dompelpomp kopen. Een dompelpomp is te gebruiken in het geval van ondergelopen kelders of andere plekken zoals een kruipruimte. Deze zal helpen met het wegpompen van het water uit deze ruimtes. Verder kan een dompelpomp ook helpen bij het legen van een ondergelopen boot of het leeghalen van een vijver in de tuin. Dit water kan dan de tuin in worden gepompt. 

Dakgoot schoonmaken

Bij wateroverlast is het ook verstandig om de dakgoot schoon te houden. Het beste is om dit minstens een keer in het jaar te doen. Woon je in een gebied met veel bomen, dan wordt het aangeraden om dit iets vaker te doen. Als de dakgoot vol en verstopt zit, dan kan het water niet meer afvoeren. Deze zal dan gaan overstromen waardoor er plassen water komen te liggen op je gazon of rondom het huis. Dit zal leiden tot extra wateroverlast in de vorm van een modderige regenbui langs de ramen. Een dakgoot is vrij simpel zelf schoon te maken met een stevige borstel en een beetje water. Wel eerst alle troep uit de dakgoot verwijderen die daar verzameld zijn.

Groen dak

Een groen dak is het bedekken van het dak met gras, mos en wellicht andere flora. Over het algemeen gaat een goed groen dak tot ongeveer 20 tot 25 jaar mee. In tijden van wateroverlast zijn deze daken een goede aanwinst. De meeste groene daken houden gemiddeld 15 tot wel 100 liter water per vierkante meter vast, de meest rijk begroeide daken natuurlijk iets meer dan de minder begroeide. Net als een spons neemt het dak regenwater op zodat je minder overlast hebt. Verder helpt een groen dak de levensduur van het dak dat eronder ligt te verlengen. Dit verschilt per daksoort, sommige daken wordt de levensduur zelfs van verdubbeld.