Vraag het aan
Image default
Zakelijk

Mentaal gezond blijven terwijl u thuis werkt tijdens de coronacrisis

De coronacrisis brengt niet alleen fysieke beperkingen met zich maar maar ook een aantal mentale barrieres die voor veel ongemak kunnen zorgen bij thuiswerkers. Wat kan u doen om het thuis werken prettiger en dragelijker te maken? En waarom is het zo belangrijk om elke dag even een rondje buiten de deur te wandelen als u altijd thuis bent? In dit artikel leggen wij u een aantal tips voor om de coronacrisis mentaal zo gezond mogelijk door te komen.

Zorg voor voldoende licht in de ruimte waar u werkt

Zorg voor voldoende licht in de ruimte waar u dagelijks werkt. Vooral in de donkere maanden kunnen we wel eens te weinig licht tot ons nemen. Dat kan ervoor zorgen dat u een vitamine D tekort oploopt. Tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat u zich neerslachtig voelt of zelfs sombere gedachten heeft. 

Naast een tekort aan vitamine D is een dagelijkse portie natuurlijk licht belangrijk om uw biologische klok in toom te houden. Op het moment dat u geen natuurlijk licht te zien krijgt kan uw biologische klok van slag raken doordat deze simpelweg niet kan bepalen hoe laat het is. Als uw biologische klok van slag is kunnen allerlei vervelend problemen opduiken zoals verstoorde slaap- en waakritmes. 

Plaats uw werkplek simpelweg dichtbij de ramen in de donkere maanden zoals uw lichaam goed kan waarnemen hoeveel licht er buiten is. Zorg er ook voor dat uw werkomgeving goed verlicht is als het te donker is. 

Beweeg meer dan voorheen of begin met bewegen om mentaal fit te blijven

Beweging is essentieel voor een goede mentale gesteldheid. Normaal gesproken is dit al een belangrijke factor maar zeker als u vaker en vaker thuis zit door de crisis is dagelijkse beweging echt een must. Door dagelijks een rondje te lopen of te fietsen bent u even los van uw thuis- en werkomgeving. Even loskomen van een bepaalde omgeving is belangrijk om te ontspannen en productief te zijn. 

Bewoog u al te weinig voordat de coronacrisis begon? Dan is het extra belangrijk om nu een begin te maken. We hebben het niet niet over een halve maraton maar slechts een blokje om uw huis om te beginnen. Zo kan u de conditie opbouwen die u nodig heeft. 

Voorkom klachten en voorzie uzelf van een goede werkplek

Een goede werkplek geeft u de mentale stimulans om met goede zin aan een nieuwe werkdag te beginnen. Dus vervang uw keukentafel en eetstoel door een volwaardige werkplek met bureau en ergonomische bureaustoel. Hierdoor zal u niet alleen beter presteren gedurende de werkdag maar ook na het werk zal het prettiger zijn om juist weer even aan de eettafel plaats te nemen. 

Probeer werk en privé zo goed als mogelijk te scheiden

Hoewel het lastig is om werk en privé goed te scheiden als u 7 dagen in de week in dezelfde ruimte bent kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om uw werk achter u te laten als u aan de avond begint. Vooral in deze tijden is een goed en ontspannen privéleven de sleutel naar mentale gezondheid.