Vraag het aan
Image default
Zakelijk

Wat moet er in een goede motivatie staan?

Een motivatiebrief schrijven is een onmisbaar onderdeel van elke sollicitatieprocedure. En hoewel sommige mensen zeggen dat enkel een cv voldoende is, heb je met een motivatiebrief toch een streepje voor.

Spijtig genoeg worstelen heel wat werkzoekenden met het schrijven van een goede motivatie. Daar brengen wij verandering in. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste zaken die je zeker niet mag vergeten.

Inhoud van een motivatiebrief

Start eerst met een aanspreking. Die houd je best formeel. Gebruik indien nodig de naam van de ontvanger, dat maakt de brief wat persoonlijker. 

Daarna vertel je waar je de vacature in kwestie hebt gevonden. Misschien zag je op de website van het bedrijf een melding, op een vacaturesite of op Linkedin? 

In de volgende paragraaf ga je jezelf verkopen. Vertel waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de nieuwe functie. Je kan bijvoorbeeld inspelen op de opleiding die je volgde, of recente ervaring bij gelijkaardige projecten. Probeer dit meteen toe te passen op de vacature. Vertel waarom die opleiding/ervaring nuttig is, en wat voor taken je kan uitvoeren.

Heb je niet meteen de juiste ervaring? Geen probleem, want misschien heb je wel een paar nuttige vaardigheden die tijdens de functie van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan kennis over bepaalde software of manuele handelingen (lassen, houtbewerking, enz.).

In het volgende stukje van de motivatiebrief vertel je meer over de reden waarom je dit bedrijf hebt gekozen (en geen concurrent). Wat spreekt je aan: de cultuur, de sector, het team, de locatie…? 

Als afsluiting zet je nog een dankwoordje en stuur je aan op een persoonlijk gesprek. Net zoals de aanspreking mag de afsluiting vrij formeel zijn. 

PS: je kan ook met een online tool een gratis motivatiebrief maken.

Tips voor je sollicitatiebrief

Als afsluiter geven we nog een paar interessante tips:

  • Herhaal niet teveel informatie uit je cv
  • Je hoeft geen foto toe te voegen van jezelf
  • Houd de inhoud kort, één A4-tje is voldoende
  • Laat de brief nalezen op spelfouten
  • Gebruik de u-vorm
  • Selecteer een formeel lettertype, en deel de tekst op in paragrafen