Vraag het aan
Image default
Auto

Leasecontract afsluiten? Kijk goed waar je voor betaalt

Operational lease auto en Ford Transit Connect lease 

Als je een auto least, doe je dat vaak omdat je het fijn vindt om vooraf duidelijkheid te hebben over hoeveel geld je per maand kwijt bent aan je auto. Naast het feit dat je niet in één keer het hele aanschafbedrag voor een auto hoeft op te hoesten, is immers het grote voordeel van een leaseauto dat je elke maand een vast bedrag betaalt en niet voor onverwachte uitgaven komt te staan bij onderhoud of reparaties, toch? Nou, niet altijd. Het hangt er maar net vanaf wat voor leasecontract je hebt. Hieronder leggen we het een en ander voor je uit.

Het verschil tussen financiële en operationele leasing

Het belangrijkste onderscheid wordt gevormd door het verschil tussen financiële en operationele leasing. Bij financiële leasing oftewel financial lease wordt de auto jouw economisch eigendom; je moet dan ook zelf voor zaken als belasting en verzekering zorgen. Bij operationele leasing of operational lease blijft de auto economisch eigendom van de leasemaatschappij, die dan ook deze lasten voor zijn rekening neemt. Of de leasemaatschappij ook onderhoud, reparaties en uitgaven zoals winterbanden uit de maandtermijnen betaalt, hangt ervan af of je een netto of full operational leasecontract hebt.

Welke contractvorm kies je?

Het is dus belangrijk om een contractvorm te kiezen die bij jou past. Bij het aflopen van een financial lease blijft de auto uiteraard jouw eigendom; het is een soort huurkoopregeling. Wil je om de zoveel jaar een nieuwe auto, dan kan dat met een operational leasecontract. Betaal je liever een hoger maandbedrag waar alle kosten ‘in’ zitten, of spaar je elke maand geld en neem je de extra kosten voor lief? Een Ford Transit Connect lease je bijvoorbeeld voor zo’n driehonderd euro per maand met operational lease, maar al vanaf ongeveer de helft daarvan met financial lease. Het is maar net wat jij prettig vindt.

https://www.operationalleaseautozakelijk.nl/