Vraag het aan
Image default
Auto

Welke bekabeling moet ik voorzien voor mijn laadpaal?

Bent u met een verbouwing of nieuwbouw bezig en wil u voorbereid zijn op de toekomst? Dan raden wij aan nu reeds de nodige bekabeling naar uw garage of parkeerplaats te voorzien. Zo vermijdt u in de toekomst opnieuw te moeten slijpen of graven. Dit vergemakkelijkt later ook de installatie van een laadpaal of laadstation waardoor u kosten bespaart. 

Belangrijk is om hierbij de juiste kabel(s) te voorzien. De dikte van de kabel bepaalt immers het maximale vermogen van de laadpaal of wandkast dat u later kan aansluiten en dus de snelheid waarmee u uw auto kan opladen. Door de snel dalende batterij-prijzen worden er in nieuwe modellen steeds grotere batterijen voorzien om het rijbereik te vergroten. 

PlugInvest raadt dan ook aan om een voldoende dikke bekabeling te voorzien zodat dit in de toekomst geen beperkende factor is bij de keuze van uw laadpaal of auto. Voor particulieren hanteren wij hierbij een maximaal laadvermogen van 22kW (driefasig). Hiervoor is een driefasige kabel (van 5 draden voor L1/L2/L3/N/PE) met een draadsectie van 6mm² voldoende. Bij lange afstanden (>40m) tussen uw laadpaal en de zekeringenkast wordt er best contact opgenomen met een specialist om de draadsectie te berekenen.

http://www.pluginvest.eu/nl/blog/welke-bekabeling-moet-ik-voorzien-voor-mijn-laadpaal