Vraag het aan
Image default
Vakantie

5 tips om te beleven in het EU district van Brussel

Brussel is al jarenlang het middelpunt van Europa en wordt gezien als de hoofdstad van de Europese Unie. Het is niet de officiële hoofdstad omdat de EU hier geen plek voor wil aanwijzen, maar in dit gebied vindt men de hoofdzetels van de Europese Commissie, de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie en de tweede zetel van het Europees Parlement. In dit district is genoeg te beleven, bezoeken en te ervaren. Laten we een begin maken met vijf tips in het EU district van Brussel.

1. Station Brussel-Luxemburg

Wanneer je met de trein komt begint de reis binnen het EU district van Brussel bij het station aan de rand van de Leopoldwijk. Tijdens de opening in 1854 kreeg het station de naam Brussel-Leopoldswijk, in 2000 zou het Luxemburgstation in oorspronkelijke naam weer krijgen met een verwijzing naar het nabijgelegen Luxemburgplein. De oorspronkelijke gevel is na diverse verbouwingen behouden gebleven.

2. Luxemburgplein

Aan dit plein lagen oorspronkelijk hotels met verwijzingen naar de steden waar het naastgelegen treinspoor naartoe reed. In het midden van dit plein is een standbeeld te zien van de vooraanstaande Brits-Belgische industrieel John Cockerill. Aan dit plein vinden we ook het gemeenschappelijk informatiecentrum en een museum van de Belgische overheid en het Europees Parlement.

3. Warandepark

Met een historie die teruggaat tot in de elfde eeuw is dit een bijzonder park van dertien hectare in omvang. Het park ligt bij het Federaal Parlement van België en is versierd met een fontein, standbeelden, een muziekkiosk en toegangspoorten in een classicistische stijl. In de zomer vinden hier diverse culturele activiteiten plaats waaronder live muziekuitvoeringen. Het Warandepark nabij het EU district van Brussel is eenvoudig te bereiken via metrohalte “Park” met lijn 1 of 5.

4. Wetstraat

Van de rust in het park naar één van de drukste invalswegen in Brussel komen we op de Wetstraat terecht. We vinden hier diverse kantoorgebouwen van de Europese Unie evenals het Belgische Parlement. De naam “Wetstraat” wordt in de media gebruikt als omschrijving voor de Belgische federale politiek zoals “het Binnenhof” de benaming is voor de politiek in Nederland. Op 19 februari 1817 werd Koning Willem III der Nederlanden in deze straat geboren.

5. Leopoldswijk en Wijk van de Squares

Deze twee gebieden vormen samen de Europese wijk van Brussel. Al vanaf 1835 wordt hier gewerkt aan de uitbreiding van Brussel, deze historie wordt aangevuld door meer moderne nieuwbouw dat vele Europese instellingen huisvest. Wanneer men vanuit hier naar het Jubelpark gaat zijn daar vier musea te bezoeken:

  • Het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis.
  • Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.
  • Het Museum voor Natuurwetenschappen.
  • En Autoworld, een automuseum dat voor de liefhebber van klassieke automobielen zeker een bezoekje waard is.

Er is veel te beleven in het EU district van Brussel

Het EU district in Brussel is een gebied met veel variatie door de combinatie van historische panden en moderne kantoorgebouwen. Het gebied is goed te bereiken via autowegen en via het openbaar vervoer. Er zijn voldoende hotels voor ieders budget en wensenpakket. Zoek je een betaalbaar en toch net en luxe hotel? Dan is het Courtyard Hotel Brussel absoluut een aanrader. De parken en musea zijn met de tram te bezoeken voor een bijzondere dag in het hartje van Brussel.

http://www.marriott.com/hotels/travel/brumt-courtyard-brussels-eu/