Vraag het aan
Image default
Dienstverlening

Salarispakket

Een goed uitgebalanceerd salarispakket staat garant voor een gezonde wederzijdse arbeidsverhouding. Uitbalanceren kan door het salarispakket op te delen in meerdere componenten:

  • deel een is het vaste loon, wettelijke verplichtingen zijn hierbij bij inbegrepen, denk aan vakantie dagen of vakantie geld. Ook de 13e maand en natuurlijk nog veel meer wettelijke regelingen vallen onder de primaire arbeidsvoorwaarden.
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn componenten als bonussen en andere vormen van variabele beloning. Ook reiskosten vergoeding of betaalde lunch kan gezien worden als secundair loon. Secundaire arbeidsvoorwaarden hoeven niet per se monetaire vergoedingen te zijn, het kan ook iets fysieks zijn als een auto of laptop van de zaak zijn.
  • Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn niet financiële beloningen die het werk wel een stuk aangenamer maken. Een goede koffie automaat, een bedrijfsrestaurant, een tafeltennistafel in de kantine zijn allemaal voorbeelden van tertiaire arbeidsvoorwaarden.

Een variabele beloning kan zeker aantrekkelijk zijn als medewerker en als werkgever. Vaak kan je zo een dergelijke beloning terug vinden bij commerciële instellingen zoals bijvoorbeeld sales gerichte jobs. Je krijgt dan per verkoop betaald. Ook managers die verantwoordelijk zijn kunnen een bonus ontvangen als ze een bepaalde doelstelling halen. Vaak wordt een bepaald percentage van de winst in een bedrijf opgedeeld onder de medewerkers zodat ze extra gemotiveerd zijn om te presteren.

Maar let op waarschuwt een medewerker van een bekend loonbureau: “Als jouw personeel het target onhaalbaar acht dan zullen de prestaties namelijk weer teruglopen. De motivatie vervalt en men zal bij lange na niet het voor ogen gehouden resultaat behalen.”

Een ander nadelig voorbeeld van prestatie loon is de ontstane graai cultuur in de financiële wereld, waar bedrijven die op de rand van het faillissement stonden toch nog torenhoge bonussen uitkeerde aan bestuurders. Mits goed gecontroleerd kan een variabel salaris echter wel een positieve uitwerking hebben op personeel. Zo kan je ook eisen stellen aan het kwaliteitsniveau van de dienstverlening. Medewerkers in de reisbranche worden bijvoorbeeld beloond als ze naar verhouding een hoge klantbeoordeling behalen.

http://www.cbbs.nl/