Vraag het aan
Image default
Dienstverlening

Wat Zijn de Kenmerken Van Ontwijkende Persoonlijkheid Stoornis?

Als je mensen kent die zich altijd waardeloos, en niet genoeg voelen, en een gebrek hebben aan zelfvertrouwen, dan is er een sterke kans dat die persoon Ontwijkende Persoonlijkheid Stoornis heeft, een mentale en psychologische stoornis waarbij iemand laag zelfvertrouwen heeft, vaak eenzaam is, geïsoleerd, veranderingen aanvecht, en te sensitief is. Deze mensen zijn meestal niet in staat om sociale relaties met anderen op te bouwen omdat ze constructieve kritiek als afwijzing en een bron van schaamte zien. Ze doen ook geen moeite om interpersoonlijke relaties te onderhouden uit angst om bespot te worden.

Vermijders, zoals de mensen die onder deze ziekte lijden ook wel bekend staan, evalueren vaak potentiële vrienden of partners voordat ze een relatie met ze aangaan. Wanneer ze zien en voelen dat de potentiële mensen in staat zijn om hun te accepteren zoals ze zijn – met andere woorden, onvoorwaardelijk, dan leggen ze zichzelf langzaam aan bloot voor anderen. Door het lage zelfvertrouwen hebben ze altijd de behoefte om te horen dat ze geliefd, benodigd, en verlangd zijn.

Wat Vermijders niet weten is dat de kenmerken die ze hebben, het gedrag, en hun eigen angsten de hoofdreden zijn waarom mensen ze bespotten en honen. De eigen angsten slaan terug.

Door hun laag niveau van zelfvertrouwen zullen ze aan hun eigen vermogens en uiterlijk twijfelen – tot op zo een hoogte dat hun zelfbeeld niet bestaat. Verder zullen ze denken dat de ander hun probeert te manipuleren en bespotten wanneer mensen hun waarderen voor wat ze bereikt hebben.

Eén ding dat Vermijders in gemeen hebben is dat ze een neiging hebben om te sterk te fantaseren. Ze hebben een visioen dat ze alle anderen overstijgen en alle obstakels overwinnen, grandioze idealen over hoe een perfecte relatie zou moeten zijn. Het probleem is echter dat ze deze fantasieën niet kunnen verwerkelijken door hoe ze zich in het echt zien.

Wanneer ze in publiek zijn, neigen ze er toe om groepen te vermijden en blijven liever alleen. Wanneer ze gevraagd worden over hun prestaties, of complimenten krijgen over hun talenten, slaan ze dicht en proberen hun bijdragen kleiner te doen lijken en worden extreem gereserveerd. Hun reden hiervoor is om alle pogingen van collega’s, vrienden of familie om hun te bekritiseren te vermijden.

Deze stoornis wordt vaak geassocieerd met stemmings- en andere angst-gerelateerde stoornissen. Wanneer het onbehandeld blijft, kan de stoornis tot extreme gevallen van paranoia en andere mentale verstoringen leiden.

Wil je meer weten over Ontwijkende Persoonlijkheid Stoornis, bezoek onze website!

https://www.depsycholoog.nl/breda/