Vraag het aan
Image default
Dienstverlening

Wat is een IDM system?

Wat is een IDM system eigenlijk en hoe werkt deze? Met een IDM system bedoel we ook wel een identity en access management systeem. Dit is het beheer dat ervoor zorgt dat enkel de juiste identiteiten (personen) de toegang krijgen tot bepaalde faciliteiten. Het betreft alle activiteiten die gedaan moeten worden om iemand op een gecontroleerde manier toegang te geven tot bepaalde data, informatie of systemen. Zo wordt de veiligheidb van bedrijfsdate gegarandeerd. Niet iedereen kan hier immers zomaar in. In dit artikel vertellen wij je waarom identity access management van belang is en hoe het precies werkt. Lees snel verder voor meer informatie over het IDM system en ontdek alles over de werking hiervan.

Waarom is identity access management van belang?

Een IDM system is van groot belang voor de digitale dienstverlening van je bedrijf. Dit betreft niet enkel het leveren van diensten, maar ook het voorkomen dat deze diensten aan de verkeerde personen geleverd worden. Hierbij maakt het niet uit of de dienst door burgers, bedrijven of door de overheid geleverd wordt. Het betreft zowel het belang van de dienstaanbieder als de afnemers. Bij een identity access management systeem komen de volgende zaken kijken: – Identificatie: dit zorgt ervoor dat het systeem wie je bent en wat je digitale identiteit is – Authenticatie: dit maakt dat er met zekerheid gezegd kan worden dat je ook echt bent wie je zegt te zijn – Autorisatie: dit zorgt ervoor dat bekend is waar je toegang toe hebt of waar je juist geen toegang toe hebt

Hoe werkt identity access management software?

Een identity en access management oplossing werkt op een tweeledige manier. Zo verifieert het de identiteit van wie wil inloggen en bepaalt het welke autorisaties de bewuste persoon heeft. Er worden hierbij verschillende stappen gebruikt, zoals identificatie en autorisatie. Er kan echter ook voor directe toegang gekozen worden. Op deze diverse manieren gaan wij hieronder dieper in.

Identiteit bewijzen

Der eerste stap bij een IDM system is het inloggen via het systeem of de database. Om de identiteit van de gebruiker na te gaan, wordt er als eerste gebruik gemaakt van een gebruikersnaam en wachtwoord. Er kan ook nog een multi factor authentication plaatsvinden. Hierbij moet de gebruiker niet alleen een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven, maar ook niet iets anders gebruiken om zijn of haar identiteit te bewijzen. Dit kan een keycard zijn, maar ook een telefoon, een vingerafdruk, enzovoort.

Autorisatie nagaan

Wanneer de gebruiker is geĆÆdentificeerd, kan er worden overgegaan tot access management. De gebruiker krijgt hierbij gepersonaliseerde toegang op basis van diverse autorisatieregels die zijn opgeslagen in het systeem. Deze instellingen kunnen per bedrijf verschillen, maar over het algemeen wordt er geselecteerd op de functie en bevoegdheden van de werknemer. Bij access control wordt er gekeken naar wie er toegang heeft tot bepaalde delen van bedrijfsdata, bestanden, enzovoort en wie niet.

Direct toegang tot diverse systemen

Het is in specifieke gevallen zeker handig als werknemers middels een login direct toegang tot diverse systemen kunnen krijgen. Dit kan bijvoorbeeld via een single sign-on. Hierbij krijgt de werknemer direct toegang tot de onderdelen waar hij of zij biometrisch toegang of via een druppel toegang voor heeft. Dit wil dus niet zeggen dat een single sign-on meteen toegang tot alle systemen geeft.

Wat zijn de voordelen van een IDM systeem?

Een identiteitsbeheer systeem heeft diverse voordelen te bieden. Je kunt onder andere op het volgende rekenen: – Je data is veiliger – Je krijgt meer inzicht in het gebruik en de diverse beleidsregels – Er is minder druk op de helpdesk, omdat werknemers zelf hun wachtwoorden resetten – De administratie verloopt meer automatisch, waardoor tijd bespaard wordt. Kortom: genoeg redenen om ook met jouw bedrijf te kiezen voor identity access management en te kiezen voor de handige software van GET.

Daarom een identity management systeem

Identity en access management is van groot belang, omdat je als bedrijf aan diverse wet- en regelgeving dient te voldoen. Je moet kunnen laten zien dat jouw IT-systemen beveiligd zijn en je hier ook grip op hebt. Het identity management system wordt ook wel als de smeerolie voor complexe organisaties gezien en is voor veel bedrijven onmisbaar.

Kies voor het IDM system van GET

Ben jij benieuwd wat een IDM system voor jouw organisatie kan betekenen? Kies dan voor de identity en access management software van GET en profiteer van een hoogwaardige en veilige oplossing voor jouw bedrijf. GET staat bekend om het leveren van kwalitatieve beveiligingsoplossingen voor organisaties, waardoor zij kunnen werken in een veilige omgeving. Onze software is door iedereen te gebruiken. Onze medewerkers helpen je graag verder en kunnen je wanneer gewenst ook een passend advies geven. Zo weet je precies hoe onze software werkt en hoe jouw beveiligingsteam deze het beste kan toepassen. Neem meteen contact op en maak kennis met ons IDM system.

https://www.get.nl/