Vraag het aan
Image default
Financieel

Je boot verzekeren met een bootverzekering, doen of niet?

Ontzettend veel mensen dromen ervan om ooit in hun leven eigenaar te zijn van een boot. Eenmaal men deze boot heeft aangekocht stelt zich uiteraard al snel de vraag op welke manier de waarde ervan nu het best kan worden beschermd. Het spreekt voor zich dat, dit het best kan gebeuren door het afsluiten van een speciale bootverzekering. Voor deze verzekering geldt in tegenstelling tot wat wel eens wil worden aangenomen dat ze niet wettelijk verplicht is. Het wordt aan eigenaars van een boot dan wel sterk aangeraden om ze te laten verzekeren, een verplichting ervoor bestaat niet. Althans in Nederland niet. Hoe dan ook, ben jij ook wel geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met het verzekeren van een boot? Dan moet je absoluut zeker verder lezen!

Is een bootverzekering afsluiten nu wel of niet verplicht?

Er is de voorbije jaren reeds behoorlijk wat inkt gevloeid over het al dan niet verplicht zijn van het afsluiten van een bootverzekering. Volgens de één is het helemaal niet verplicht terwijl er volgens de ander wel een verplichting voor geldt. Welke van deze partijen heeft nu eigenlijk echt gelijk? Wel, beiden een beetje. Dat is het gevolg van het feit dat er in Nederland op moment van schrijven geen wettelijke verplichting geldt. Indien je dus gewoon hier met een boot wil varen dien je daarvoor niet per se over een bepaalde verzekering te beschikken. Dit gezegd hebbende zijn er ook uitzonderingen.

Dat er geen wettelijke verplichting geldt met betrekking tot het afsluiten van een bootverzekering betekent niet dat er in bepaalde omstandigheden niet wel degelijk een bepaalde verplichting kan gelden. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je deel wenst te nemen aan een wedstrijd. Ook om door bepaalde wateren te varen of wanneer je wenst aan te leggen in een specifieke haven is het mogelijk dat je daarvoor geconfronteerd zal worden met een bepaalde verzekeringsplicht. Wettelijk gezien is het afsluiten van een verzekering voor je boot dus niet verplicht, maar in bepaalde situaties al er dus (ook in Nederland) wel degelijk naar worden gevraagd. Hou hier zeker rekening mee.

In het buitenland wel vaak verplicht

Dat hier bij ons in Nederland geen sprake is van een wettelijke verplichting voor het verzekeren van een boot betekent overigens ook niet dat er in andere landen niet wel degelijk een verplichting kan bestaan. Dat is dan ook echt het geval. Voor menig aantal Nederlanders geldt dat ze er in de praktijk voor kiezen om regelmatig met hun boot naar het buitenland af te reizen. Wanneer dat ook geldt voor jou is het altijd een goed idee om voor afreizen te controleren of er in het land in kwestie een verzekeringsplicht geldt voor boten of niet. De kans is namelijk groot dat, dat zo is.

In verschillende zeer populaire vakantielanden is het alvast zo dat je wel degelijk houder dient te zijn van een verzekering voor je boot. Dat is onder meer het geval in landen als bijvoorbeeld Griekenland en Italië, maar ook in Kroatië en Spanje is er sprake van een verzekeringsplicht. Hoe dan ook, wanneer je vakantieplannen hebt naar deze landen en wanneer je graag daar met je boot wenst te varen zal je kunnen vaststellen dat het zeker interessant is om houder te zijn van een verzekering.

Waar rekening mee houden bij een bootverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een bootverzekering hoeft zeker niet zoveel voeten in de aarde te hebben. Van belang is vooral dat je op voorhand even goed voor jezelf gaat bepalen aan welke eisen deze verzekering nu precies moet voldoen. Dit ga je bepalen aan de hand van verschillende factoren. Uiteraard is het bijvoorbeeld van belang om rekening te houden met de waarde waar de boot over beschikt. Daarnaast is het eveneens zo dat je rekening zal willen houden met het gebruik van de boot. Hoe meer deze wordt gebruikt, des te optimaler je verzekering zal moeten zijn.

Vergelijkbaar met de autoverzekering geldt ook voor bootverzekeringen dat ze op drie verschillende manieren kunnen worden afgesloten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor het afsluiten van de WA-verzekering, maar behoren ook de WA+ beperkt en de WA+ volledige cascoverzekeringen tot de mogelijkheden. In landen waarin sprake is van een verzekeringsplicht geldt dat er (net als bij de verzekering voor auto’s) uitsluitend wordt gekeken naar de WA-verzekering. Indien je deze afsluit voor je boot ben je dus in principe altijd in orde. Let wel op, indien je er louteren alleen voor kiest om deze verzekering af te sluiten betekent dat uiteraard dat je op geen enkele manier zelf bent verzekert tegen schade die ontstaat aan jouw eigen boot. Hier moet je wel zeker rekening mee houden.

Let ook op het vereiste vaargebied!

Ga je een bootverzekering afsluiten? Hou er dan rekening mee dat je in de praktijk altijd stil moet blijven staan bij het vaargebied dat is vereist. Wat dit vaargebied betreft kan je veelal een keuze maken tussen verschillende opties. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende:

  1. Nederland tot 5 zeemijlen voor de kust;
  2. Een standaard Europese dekking;
  3. Een dekking voor de zeevaart;
  4. De zeevaart plus dekking;

Eventueel is het ook nog mogelijk om te kiezen voor een dekking buiten de Europese wateren. Hoe uitgebreider de dekking van het vaargebied is, des te hoger uiteraard de premie komt te liggen.

Conclusie; hoe interessant is een bootverzekering nu eigenlijk?

Het niet verplicht zijn van de bootverzekering zorgt er in de praktijk voor dat behoorlijk wat mensen zich de vraag stellen of het nu wel of niet interessant is om ervoor te kiezen om deze verzekering af te sluiten. Dat is het zeker en vast. Hoe je het namelijk ook draait of keert, je dient er rekening mee te houden dat je bij het kopen van een boot altijd een behoorlijke investering moet doen. Het laatste wat je wil is dat deze investering plots in rook opgaat zonder dat je daarbij kan rekenen op ook maar enige compensatie vanuit een verzekeraar. Bescherm dus jouw investering en bijgevolg ook je financiële situatie en kies voor het afsluiten van een interessante bootverzekering via Diks.nl.