Vraag het aan
Image default
Gezondheid

Hoe komt het dat sommige personen incontinentie ervaren?

Incontinentie is een aandoening, waardoor u uw urine of ontlasting niet goed meer kunt ophouden. Dit komt vaak doordat u een operatie bent ondergaan, u een bepaalde aandoening heeft of wanneer u op leeftijd komt. De sluitspieren van uw blaas en/of darmen werken op dat moment minder goed, waardoor u incontinent wordt. Incontinentie wordt als een vervelende kwaal ervaren. Gelukkig zijn er hulpmiddelen beschikbaar die u kunt gebruiken om doorlekken tegen te gaan. U zou bijvoorbeeld absorberende materialen in uw ondergoed kunnen gebruiken. Op deze pagina leest u meer over de oorzaken van incontinentie en hoeveel personen in Nederland hier mee te maken krijgen.

 

Welke oorzaken zijn er voor het ontwikkelen van incontinentie?

Heeft u last van incontinentie? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Allereerst kan incontinentie gekoppeld worden aan ouderdom, maar ook aan bepaalde aandoeningen, postoperatieve tijden of op het moment dat u net bevallen bent van een kindje. De meest voorkomende oorzaken van urine-incontinentie zijn een slechte afsluiting van de plasbuis, waardoor er druppeltjes urine weglekken. Een overactieve blaas door een neurologische aandoening komt ook veel voor. Hierdoor is uw blaas vaak en snel vol, waardoor u incontinent wordt. Een andere oorzaak van incontinentie is een verzwakking van de bekkenbodemspieren en het steunweefsel wat zich daar bevindt. Verder kan de oorzaak van incontinentie bij mannen vaak aan een vergrote prostaat liggen. De prostaat drukt de plasbuis op dat moment dicht, waardoor u niet goed meer kunt uitplassen. Dit zorgt er dan weer voor dat er meer urine in de blaas achterblijft, waardoor de blaas sneller overloopt en u wat urine verliest.

 

Hoeveel personen in België worden gemiddeld incontinent?

Het is erg vervelend als u merkt dat u incontinent bent. Uit onderzoek is gebleken dat honderdduizenden Belgen te maken hebben met incontinentie. Wanneer u dit breder trekt, gaat het om 1 op de 20 personen. In totaal is 75% van de personen die incontinentie ervaren vrouw en 25% is man. U kunt incontinentie verhelpen, door een ingreep uit te laten voeren. Wanneer u dit niet wilt, kunt u incontinentiemateriaal gebruiken. meer informatie over incontinentie en incontinent zijn treft u aan op Hulpmiddelonline.be.