Vraag het aan
Image default
Huishoudelijk

Elektrische boilers: een goede en efficiënte boiler voor in huis

Misschien zit je erover na te denken om een goede boiler aan te schaffen voor in huis. Het kan zijn dat je net verhuisd bent of dat je je oude woning een beetje wilt aanpassen door een nieuwe boiler te plaatsen. Vandaag wordt er nadruk gelegd op de elektrische boilers. Er wordt uitgelegd wat een elektrische boiler precies is, wat het doet en wat de voor- en nadelen zijn voor het aanschaffen van een elektrische boiler. Daarnaast worden er een aantal boilers op een rijtje gezet zodat je de juiste keuze kunt maken hierin.

Wat is een elektrische boiler?

Een elektrische boiler is eigenlijk een soort thermisch geïsoleerd vat dat bestaat uit verschillende onderdelen; een thermostaat en een verwarmingselement. 

Het vat is geheel gevuld met water. Die wordt in principe gewoon aangesloten via een elektriciteitsnet zodat u altijd voorzien wordt met heet water. Om te zorgen dat het water warm blijft, wordt het centraal geïsoleerd. In dit geval wordt het water door middel van een warmwateropslagtank ter plekke verwarmd totdat je besluit om het water te gebruiken. 

Wat zijn de onderdelen van een elektrische boiler

Het verwarmingselement: een verwarmingselement zorgt ervoor dat het koude water wat door het vat heen stroomt verandert in heet water. Het verwarmingselement verwarmt het water dan op de temperatuur die je dan hebt ingesteld. 

De thermostaat: de thermostaat zorgt er dan voor dat het verwarmingselement een soort signaal krijgt dat het water nog steeds op de ingestelde temperatuur moet blijven, ook als de temperatuur blijft dalen. 

Het veiligheidsaggregaat: een ander element wat een elektrische boiler bevat heet een veiligheidsaggregaat; dat voorkomt dat je boiler oververhit raakt, explodeert of brandgevaar veroorzaakt. 

Lees hier verder om alle informatie te lezen die je moet weten over een elektrische boiler.