Vraag het aan
Image default
Aanbiedingen

Wat is een AED?

AED is een afkorting en staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat waarmee het hartritme hersteld kan worden als er een hartstilstand optreedt. Het apparaat gebruikt hiervoor een sterke elektrische schok. Iedereen kan hem in principe gebruiken. Het is echter beter om het gebruik tijdens een reanimatie cursus goed te leren. Er is doorgaans geen tijd om de instructie op het apparaat te lezen wanneer iemand een hartstilstand heeft.

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet volledig stil en is er sprake van ventrikelfibrilleren. Dit betekent dat de hartkamers zeer onregelmatig geprikkeld worden waardoor ze niet meer goed samentrekken. De bloedsomloop en daarmee de zuurstofvoorziening van het lichaam stopt en dat is direct levensbedreigend. Wanneer iemand een hartstilstand heeft en er al reanimatie plaatsvindt, dan moeten de elektroden van de AED op de huid van de borst van het slachtoffer geplakt worden. Het apparaat analyseert via de elektroden het hartritme en vertelt letterlijk wat er dient te gebeuren. Doorgaan met reanimeren of een elektrische schok toedienen door op de knop te drukken. Er wordt als het ware een reset van het hart uitgevoerd. Als het hart volledig stilstaat of het slachtoffer alleen bewusteloos is, maar de hartslag normaal is, dan dient het apparaat geen elektrische schok toe.

Waarom een AED aanschaffen voor uw huis?

Als iemand een hartstilstand heeft, dan moet het hart binnen zes minuten weer op gang gebracht zijn om onherstelbare schade aan de hersenen of uiteindelijk overlijden van het slachtoffer te voorkomen. Iemand die een training gevolgd heeft, kan minuten winnen die het verschil tussen leven en dood kunnen betekenen. Er moet dan wel een AED binnen handbereik zijn, bij voorkeur in huis.

 

Een aantal goede aed’s voor thuis zijn de:

Zoll Aed Plus

Defisign

Aed philips