Vraag het aan
Image default
Woning en Tuin

Bruikbare coniferen snoeien tips

Omdat het snoeien van coniferen niet altijd op de juiste manier gedaan wordt hebben wij een paar coniferen snoeien tips voor u opgesteld. Deze tips geven wij natuurlijk niet zomaar. Deze tips geven wij omdat wij willen voorkomen dat u straks met problemen geconfronteerd wordt. Een coniferenhaag die niet op de juiste manier, niet op het juiste moment, niet in de juiste periode en niet met het juiste materiaal gesnoeid wordt zal mogelijk beschadigd raken en dat met alle gevolgen van dien. Dat is zonde en onnodig, want beschadigingen zijn vrij eenvoudig te voorkomen. Daarbij is het zonde omdat het herstellen van een coniferenhaag meestal geld kost en niet in alle gevallen mogelijk is. Denk daarbij aan de kosten voor het vervangen van een coniferenplant en het inhuren van een tuinman, boomverzorger of hoveniersbedrijf om die klus uit te voeren. Volg onze tips op en geniet altijd van een prachtige volle coniferenhaag zonder bruine plekken.

Tip 1 – coniferen snoeien in de juiste maand en op het juiste moment

Zoals bij vele andere klusjes is timing altijd van groot belang. Dat geldt ook voor het snoeien van coniferen. Sterker nog, het juiste moment en de juiste maand uitzoeken is zeer belangrijk. Coniferen moeten in de juiste maand, maar ook op het juiste moment gesnoeid worden. We zullen dat natuurlijk toelichten.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat coniferen idealiter twee keer per jaar gesnoeid worden. Zo blijft er voldoende doorloop in de ontwikkeling van nieuwe scheuten. Snoei uw coniferen in het voorjaar en in het najaar, het liefst in de ochtend en tevens het liefst op een bewolkte dag. Snoei uw coniferen nooit wanneer het buiten onder het vriespunt is en snoei uw coniferen nooit op een extreem zonnige dag. Deze tip niet opvolgen is vragen om problemen.

Tip 2 – haal de juiste materialen in huis om uw coniferenhaag te snoeien

Om uw coniferen echt goed te kunnen snoeien is het belangrijk om alle benodigdheden in huis te halen. Mogelijk dat u al (een deel van) de benodigdheden in huis heeft, maar toch willen wij dit graag als tip aan u meegeven. Met het juiste materiaal en de juiste gereedschappen uw coniferen snoeien is namelijk na cruciaal belang. Zorg dan ook dat u de volgende gereedschappen en materialen in huis haalt

  • Een scherpe snoeischaar het liefst in combinatie met een elektrische heggenschaar 
  • Stevige tuinhandschoenen 
  • Een veiligheidsbril want tijdens het snoeien kunnen er splinters hout in het rond springen 
  • Bedekkende kleding 
  • Een trap of ladder 
  • Indien u elektrisch gaat snoeien dan zult u waarschijnlijk ook een verlengsnoer nodig hebben
  • Vuilniszakken om alle gesnoeide scheuten op te ruimen die na het snoeien op de grond zijn gevallen 

Tip 3 – de juiste technieken toepassen bij het snoeien van uw coniferenhaag

De eerste twee tips hadden vooral betrekking op de voorbereiding, maar nu zult u er toch echt aan moeten geloven. Het snoeien van de coniferen kan nu namelijk beginnen. Wij zullen u stap voor stap uitleggen hoe u dat het beste kunt doen. Allereerst gaat u uw coniferenhaag goed bekijken. U ziet dan al snel dat enkele takken ver uitsteken en echt te groot zijn geworden. Mogelijk ziet u ook dat bepaalde coniferen een vreemde vorm hebben aangenomen. Dat is goed mogelijk, want een coniferenhaag die gesnoeid moet worden kan verwilderd zijn. Begin dan ook met het snoeien van de takken die echt ver uitsteken. Zorg er tegelijk voor dat u niet te veel wegsnoeit en ga dan ook in fases te werk.

Nadat u de grote takken heeft gesnoeid is het belangrijk om de coniferen laagje voor laagje te snoeien. Dat noemen we ook wel het scheren van coniferen. Het scheren van de coniferenhaag vormt een belangrijk onderdeel van het snoeiwerk. Dat komt vooral omdat coniferen geen drastische snoei kunnen verdragen.

Tot slot is het belangrijk om bij het snoeien van uw coniferenhaag van boven naar beneden te werken. Snoei eerst de top van de coniferenhaag recht en werk vanuit daar naar beneden toe. U kunt dan altijd goed zien wat u aan het doen bent. Ook kunnen wij het aanraden om tijdens het snoeien de coniferen vorm te geven. De vorm dient taps te zijn. Dat houdt in dat de haag aan de onderkant zo’n 4 tot 7 cm breder is dan aan de bovenkant.

https://www.vergelijkhoveniers.nl