Vraag het aan
Image default
Internet

Backup in Microsoft 365: een logische keus!

Je bedrijfsdata veilig opslaan is ontzettend belangrijk geworden. Niet alleen door de groei van het internet en internet gebruik, maar ook door het groeiende aantallen cyberattacks en ransomware aanvallen bij bedrijven. Hackers zien dat nog veel bedrijven hun ICT en data niet goed beveiligd hebben waardoor ze kwetsbaar zijn voor hacking. Een goede oplossing voor dit probleem is het maken van backups. Een backup in Microsoft 365 is één van de manieren om dit goed en veilig te doen. De backups worden extern bewaard en je hebt ook niet de verantwoordelijkheid om je eigen server zelf in te richten en beveiligen. Voor een vast bedrag per maand koop je al deze risico’s af en dat geeft natuurlijk een heel prettig gevoel. Ook het terug zetten van data kan relatief snel en eenvoudig geregeld worden, afhankelijk van de hoeveelheid data en impact van een hack, ransomware, calamiteit ( denk aan brand of noodweer ) of diefstal.

Backups terughalen is niet alleen nodig bij hack of calamiteit. Je kunt ook denken aan situaties waarbij onjuist of onrechtmatig informatie is aangepast wat niet de bedoeling was. Met een office 365 backup kun je eenvoudig bestanden herstellen in originele status naar een specifiek moment in tijd.

Wat zijn de mogelijkheden met Office 365

Bij NEWMINDS systems zijn we partner van Microsoft en ondersteunen we MKB bedrijven met ICT advies en implementatie van 1 tot honderden werkplekken. Goed om te weten is dat Office 365 standaard al een aantal goede mogelijkheden biedt om data terug te halen. Hieronder een overzicht:

strong>Cloud backup

Microsoft gebruikt grote replicatie datacenters waarbij er altijd minimaal 2 kopieën gemaakt worden van de data. Soms dus wel tot 4 kopieën. Dit is onder andere afhankelijk of het gaat om exchange data (email) of sharepoint data (bestanden). Microsoft geeft een garantie 99,99% uptime van de data en servers. Halen ze niet deze %99,99 dan kunnen klanten Microsoft aanklagen met financiële sancties als gevolg.

Versiebeheer

Versiebeheer is ook een handige manier om documenten en lijsten snel terug te zetten naar een eerdere versie en deze snel te vergelijken en als het nodig is, terug te zetten. Ook kun je zelfs logisch bij elkaar horende bestanden, documenten sets, terug zetten. Denk aan bijbehorende contracten, cv’s of notities.

Prullenbak(ken) terugzetten

Het gebeurd altijd in iedere organisatie dat een medewerkers per ongeluk een document, mail of excel bestand verwijderd. Geen nood, want bij Microsoft 365 is weg nooit echt weg. Voor sharepoint bestanden geldt een retentie van 90 dagen en voor exchange is dit 30 dagen wanneer je het verwijderd uit de prullenbak. Bestanden komen dan in een zogenaamde 2e prullenbak die Sharepoint beheerders van NEWMINDS systems voor je kunnen terughalen.

Microsoft’s eigen back-up bescherming

Er zijn ook gevallen waarbij Microsoft zelf zal zorgen voor een backup wanneer er verlies van data optreedt. Dit zal gebeuren bij de volgende situaties:

  • Service verlies door hardware of infrastructuur failure
  • Service verlies door natuurrampen of storing van een datacenter
  • Gebruikersfout op korte termijn (93 dagen) met prullenbak/versiegeschiedenis
  • Administratieve fouten op korte termijn (14 dagen)
Microsoft 365 backup óók voor GDPR, CCPA, governance en compliance

Het zorg dragen van backups is ook belangrijk om te kunnen voldoen aan compliance regels vanuit wet- en regelgeving. Door te kiezen voor cloudback van Microsoft zit je op het gebied van privacy en toegangsbescherming helemaal goed. Er zijn verregaande mogelijkheden als het gaat beveiligings en noodzakelijke soevereiniteit van gegevens. Ook kunnen wij van NEWMINDS systems ondersteuning bieden bij externe verzoeken of interne audits.

https://www.newmindssystems.nl/