Vraag het aan
Image default
Bedrijven

Waarom is lasrook gevaarlijk?

Tijdens het lassen van metaal wordt er veel aandacht gespendeerd aan de bescherming van de ogen. Een lashelm is belangrijk, want anders loop je het risico om je ogen te beschadigen. 

Toch zijn er nog andere veiligheidsmaatregelen die je moet nemen. Bijvoorbeeld een bescherming tegen de lasrook. Het gevaar van deze rook wordt nog al te vaak onderschat.

Lasrook?

Lasrook is meer dan de rook die je ziet. Het gaat om alle gassen (ook onzichtbare) die vrijkomen tijdens het lasproces. Die bevatten allerlei gevaarlijke deeltjes, zoals fijnstof, oliën, verf, etc. 

Waarom is dit gevaarlijk?

Zonder bescherming zou je de lasrook inademen tijdens de werken. De rook komt dan in je keel en longen terecht, waar het voor allerlei klachten zorgt. Sommige symptonen zijn meteen merkbaar. Denk bijvoorbeeld aan geïrriteerde ogen of hoesten. 

Op lange termijn zijn er ook gezondheidsproblemen. De lasrook kan ernstige longaandoeningen voortbrengen – in het slechtste geval zelfs longkanker. Bij een langdurige blootstelling neemt deze risicofactor toe. Daarom noemt men lasrook ook wel eens de sluipmoordenaar.

Zo bescherm je jezelf tegen lasrook

Neem volgende maatregelen wanneer je gaat lassen:

1- Draag PBM’s

Draag de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Er is een ruim assortiment oog-, gelaat- en ademhalingsbescherming voor tijdens het lassen.

2- Kies de juiste plek

Ga je in open lucht lassen, of in een gebouw? Ook dat bepaalt het risico op het inademen van lasrook. Indien er onvoldoende ventilatie is in het gebouw kan je een lasafzuiging plaatsen, zoals deze. Deze mobiele lasafzuigingen kan je makkelijk boven je werkplek plaatsen.

PS: denk ook aan collega’s die in dezelfde ruimte werken. Zij lopen ook risico. 

3- Beperk de werktijd

Wanneer je slechts sporadisch laswerken uitvoert (een keer per maand bijvoorbeeld), dan is het risico op gezondheidsschade door lasrook vrij klein. Maar wanneer je dagelijks last is dat een ander verhaal. In dit geval is een goede verdeling tussen collega’s belangrijk, zodat je de totale blootstellingstijd kan beperken.