Vraag het aan
Image default
Woningen

Iets wat je niet weet over het paleis

Het Koninklijk Paleis is natuurlijk een symbool van de Belgische monarchie. Maar weet je nog steeds dat het een lange geschiedenis heeft? Misschien ken je de volgende feiten niet over het beroemdste paleis van België …

Het is niet gebouwd voor de koning van België

Vreemd maar waar: het Koninklijk Paleis is oorspronkelijk gebouwd voor Guillaume, het grootste gebouw van Nederland. Dit komt omdat België in 1815 niet bestond en Guillaume, de eerste, twee jaar in het paleis had moeten blijven.

Vijftien jaar later, toen België een echt land werd, behoorde het paleis logischerwijs toe aan de eerste koning, Leopold I.

Het paleis is geen mooi gebouw

Het grote gebouw is volledig vierkant en heeft geen charme, dus je kunt het paleis al in een vroeg stadium beschrijven. Leopold I was tevreden met deze, maar zijn zoon Leopold II niet was. Hij besloot alles te renoveren, uit te breiden en aan te passen.

Het had rijker moeten zijn!

Leopold II (Leopold II) ongewijzigd gebleven, en in 1903, een architect (H. Maquet) werd benoemd tot lid van de gevel van het paleis te renoveren. Tegen de tijd dat hij in 1909 stierf, waren deze taken echter niet voltooid en was het budget niet meer op het oorspronkelijke niveau. Een andere architect, Octave Flanneau, voltooide toen het werk dat al werd gerenoveerd, maar realiseerde de rest van het project niet dat het droomproject zocht.

Koningin Paula en koning Albert II gemoderniseerd

Gefascineerd door hedendaagse kunst, introduceerde Paul enkele meesterwerken in het paleis. Daarnaast renoveerde ze ook verschillende delen van het gebouw. Albert II investeerde ook in innovatie, vooral om vergaderingen op een stijlvolle manier te accepteren.

Niemand slaapt

Nee, het paleis is niet waar onze koning slaapt, of het is niet meer vandaag. Koning Philip woont in kasteel Lekken, terwijl het paleis in het centrum van Brussel dienst doet als kantoor. Hij werkte daar en hield een receptie.

Trouwens, Filip is de laatste persoon in het gezin die slaapt. Hij trouwde pas in december 1999 met Mathilde.

https://be.propenda.com/keyword/zoek-woning.html