Vraag het aan
Image default
Industrie

Apparaat kapot? Check de EAN codes

Sinds een aantal jaren worden alle artikelen die in Europa worden verkocht voorzien van EAN codes. Dat zijn codes die worden uitgegeven door een Europees instituut met als doel een goede registratie op te zetten voor alle producten die worden verkocht. Dit systeem is zeer succesvol, zowel in Europa als in andere delen van de wereld. Er zijn inmiddels meer dan 100 landen waar je het EAN nummer kunt gebruiken. Een effect dat pas na de ingebruikname van de EAN codes tot uiting kwam, is het gemak dat je ervan hebt bij het kopen van reserveonderdelen voor defecte apparaten.

 

Reserveonderdelen vinden met EAN codes

Als je een apparaat hebt gekocht met EAN codes is daar meestal een overzicht bij van de gebruikte componenten en hun EAN nummers. Als dat apparaat defect is, kun je de kapotte component eenvoudig vervangen. Het probleem was echter, dat je nooit helemaal zeker wist welk type component je moest gebruiken. Met de EAN nummers is dat geen probleem meer. Als je een vaatwasser hebt met een kapotte waterpomp, kun je het EAN nummer van de waterpomp invoeren in Google. Er verschijnt dan een overzicht met webshops waar je het vervangende onderdeel kunt aanschaffen.

 

Minder diversiteit door EAN codes

Door de EAN codes is het voor consumenten gemakkelijker te doorgronden welke componenten hij als vervanging kan gebruiken in een defect apparaat. Vroeger gebruikten merk A en merk B elk hun eigen typenummers voor de componenten in de apparaten. In de praktijk waren die componenten technisch gelijkwaardig. Doordat er nu met EAN nummers wordt gewerkt hebben dezelfde componenten in merk A en merk B dezelfde beschrijving gekregen. Doordoor is het gemakkelijker geworden om vervangende componenten te vinden. Door de structurering van de productinformatie is de diversiteit aan componenten dus sterk afgenomen.